Om du hittar en katt

Många som kontaktar djurskyddet har hittat en katt som de tror är hemlös. Är katten mager, smutsig och tufsig i pälsen - då kan den mycket väl vara hemlös. Likaså om katten är mycket skygg. En relativt social och kelig katt som går att klappa och kanske även lyfta har förmodligen, eller har åtminstone haft, ett hem. Den kan dock vara bortsprungen och hittar inte hem igen. Om katten är skadad eller sjuk bör den tas till närmaste veterinär. Om katten är mycket skygg kan en fälla hyras, t.ex. från oss, för att försöka fånga in den.

Börja alltid med att försöka ta reda på om katten har en ägare:

  • Se efter om katten har ett halsband med kontaktuppgifter.
  • Kolla om katten är öronmärkt - den har då en siffer- och bokstavskombination tatuerad på insidan av öronlappen (oftast vänster öra). Det är inte alltid helt lätt att utläsa tatueringen, men det brukar vara lättare om man lyser med en ficklampa på baksidan av örat. Om katten är märkt kollar man upp id-numret hos Sverak hemsida:www.sverak.se/ID/ eller Svenska Kennelklubben som handhar ägarregistret både för katter och hundar. Registret finns på Internet - http://kennet.skk.se/agarreg/katt_sok.aspx . Ibland har dock inte ägaren medgivit att kontaktuppgifterna publiceras på Internet och då kan man ringa till Kennelklubben 08-795 30 50 (må-fre 10-12 och 13-15) eller08-795 30 00 (må-to 8.30-10 och 15-17 samt fre 8.30-10). Övriga tider kontaktar man närmaste polismyndighet.
  • Katten kan också vara id-märkt med ett chip. Nackdelen är att detta inte syns och måste kollas med en speciell avläsare som finns hos bl.a. veterinär och polis.
  • Sätt upp lappar i området, i matbutiken, hos veterinären, zoobutiken, o.d.
  • Kontakta de närmaste polisstationerna - ägaren kanske har anmält sin katt som försvunnen - och anmäl katten som upphittad.
  • Sätt ut en upphittad-annons på kattrelaterade sidor på Internet - t.ex. vår egen sida under rubriken Upphittade katter.
  • Titta också under rubriken Efterlysningar e.d. på kattrelaterade sidor. Gå även runt i området där katten hittades för att se om det finns efterlysningar uppsatta.
  • Köp ett billigt katthalsband (med säkerhetsspänne) som det går att skriva på eller har en liten kapsel där kontaktinfo kan förvaras. Skriv t.ex. ”Om du äger denna katt, var vänlig ring (ditt eget telnr)” eller bara ditt telefonnr på det och sätt sedan på katten halsbandet. Om katten har ett hem dit den går bör ägaren rimligtvis höra av sig om katten kommer hem med halsbandet på sig.

Om inget av detta ger resultat, om varken du själv eller någon du känner har möjlighet att ta sig an katten, kontakta närmaste Djurskydds förening.
Tyvärr är många över fulla. Men om vi hjälper varandra och har tålamod.
Så kan många föreningar ge stor hjälp.
Men tänk på att alla föreningar är helt ideella och har väldigt skral kassa och har nästan alltid ont om folk som vill jobba gratis.
Alla föreningar vill hjälpa, men ibland klarar vi ej pressen och ibland behöver vi er hjälp med en gåva eller lite av er tid.